Projekat Internest

 

Uzbuđeni što po prvi put imamo priliku da budemo učesnici Festivala kreativnosti, formirali smo ovaj sajt i namenili ga svim osobama koje su željne novog, modernijeg načina za sticanje znanja, ali i veština iz različitih oblasti. Svesni glavnog problema redovne nastave – nemogućnost da se u potpunosti zadovolji znatiželja mladog uma – dobili smo potrebu da ovim putem podelimo sa drugima našu viziju kreativnog edukovanja u kome sadržaj plasiran putem medija igra najvažniju ulogu „buđenja“ istraživačkog duha posetioca.

Takođe smo, sa nadom da će ovaj sajt biti koristan za sve koji žele da prošire svoje vidike u oblasti obrazovanja, ponudili više različitih tema i mogućnost da se putem foruma smeštenog u posebnom odeljku  razmenjuju razmišljanja o istim. Upravo ovo govori o našem glavnom cilju, a to je povezivanje ljudi radi zajedničkog širenja ideje o modernizovanom načinu usavršavanja i stvaranju jedne svestrane, inovativne i pre svega obrazovane generacije!

 

 

Internest

 

Internest je razvojni program aktivnosti koji biblioteku unapređuje u školsku infoteku. Sadržaji školske biblioteke implementacijom Internesta postaju lako dostupne, sistematično i namenski uređene informacije za vaspitne i obrazovne svrhe. Infoteka, kao informacioni centar škole, centralno je mesto za upravljanje informacijama, njihovo uređivanje i koriščenje i proizvodnju znanja. Infoteka je radionica za oblikovanje pravilnika i poboljšavanje procedura pojedinih aktivnosti, vežbaonica različitosti i posebnosti. Da bi se takav zahtev kvalitetno ispunio, pored ostalih mogućnosti, neophodno je da učenici i saradnici ovladaju veštinom korišćenja resursa interneta i stvore pregled raspoloživih znanja na web portalima.

Internest je otvoreni radni prostor za iskazivanje lične inicijative i preduzimljivosti, jer infotekar prima predloge od učenika, stvara sa njima projekte i istražuje mogućnosti za njihovu realizaciju. Konkursi za projekte koji su namenjeni učenicima i koji donose i određen sistem podsticaja, priznanja i nagrada su putokaz radoznalosti i ohrabrenje procesima u svim istraživanjima. Realizacija projekata zaokuplja darovite učenike i daje plodno tle za komunikaciju i kreaciju. Otkrivajući i oslobađajući kreativnu energiju kod učenika Internest postaje rasadnik ideja, inovacija i svojevrsni „centar izvrsnosti“.