U želji da steknemo što bolju predstavu o temi koju zadaje knjiga “Istorija privatnog života u Srba”, istu smo sagledali sa više aspekata.

Počevši od porodice, potrudili smo se da povučemo paralelu između porodice nekad i sad, ali i da bolje razumemo kako su se ona i odnosi koju su vladali u njoj menjali tokom vremena. Naš prvi zadatak je bilo sprovođenje anketiranja kako bi bolje razumeli današnje porodične vrednosti. Zahvaljujući anketi koja se nalazila na našem sajtu, ali i anketiranju uz pomoć tablet računara, uspeli smo da prikupimo dovoljno podataka koji su analizirani uz pomoć sociologa i javno dostupni na našem sajtu na ovoj adresi.

Sproveli smo i intervju, koji se nalazi ispod, kako bismo dobili informacije iz prve ruke.

Kao proizvod naših istraživanja, nastao je kratkometražni film koji ukazuje na razike u porodici nastale zbog promena vremena u kome živimo.

Takođe smo, uvidevši koliki su uticaj imali na način življenja, ceo istraživački rad proširili izučavanjem verovanja i običaja u našem narodu. Naš sledeći zadatak je bio da malo dublje istražimo verovanja našeg naroda. Prvi razultat ovog istraživanja je istraživački rad na temu “Običaji i verovanja u Srba” koji je javno dostupan pomoću ovog linka. Zatim smo se fokusirali da samo znanje i vizuelno predstavimo, što je i učinjeno pomoću još jednog filma. Snimljen je kratkometražni film na temu običaja i verovanja koji će biti predstavljan javnosti na Festivalu kreativnosti Internest.

Ovakav pristup omogucio je da celokupni rad na knjizi dobije jedan lepši, upotpunjeniji oblik.